Banner
Samfunnsansvar og etikk

Politiet vinner Åpenhetsprisen 2024

Åpenhetsprisen 2024 tildeles politiet for arbeidet med Politiloggen. Politiet lukker nå sin X-konto og satser fullt og helt på sin egen kanal.

“Årets vinner driver i en sektor basert på tillit, der åpenhet og transparens er nøkkelingredienser. Da dette kom under press i deres kommunikasjonsarbeid, valgte de å ta et grep som skal være unikt i verdenssammenheng”

Det skriver juryen i sin begrunnelse for at politiet mottar Åpenhetsprisen 2024 for arbeidet med deres helt egen informasjonskanal og app: Politiloggen.

— Dette er utrolig gøy, sier leder for kommunikasjonsstaben i Politidirektoratet, Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

— Politiet har en klar målsetning om å være åpne, og vi har lenge hatt et ønske om å etablere en egen kanal. Når den nå er blitt en realitet er det selvfølgelig gøy å få anerkjennelse for arbeidet.

Samfunnsansvar og etikk
3 vant Åpenhetsprisen 2023
Les mer

Kunne ikke la Musk bestemme

Politiet får tildelt Åpenhetsprisen samme dag som de stenger ned Twitter/X-kontoen sin etter 13 år.

Juryleder Jan Christian Thommesen, som til daglig er kommunikasjonsdirektør i XXL, synes Politiet har tatt et modig og inspirerende valg.

— Etter at Elon Musk tok over eierskapet til Twitter har kontroverser kommet på løpende bånd. For eksempel har det vært tvilsomme utestengelser, blant annet av journalister som var kritiske til Musk, sparking av ansatte som jobber med datasikkerhet og GDPR-spørsmål, samt økt fokus på inntjening førte til en kritikkverdig økning i innhøstingen av persondata for å nevne noe, sier Thommesen.

— Poltiets nye, egne app setter dem i stand til å nå ut med løpende informasjon om sitt arbeid på en åpen, transparent og effektiv måte. Slik bevarer de sin uavhengighet og muliggjør økt åpenhet uten fare for sensur fra mektige, internasjonale aktører.

Hilde Ebeltoft-Skaugerud bekrefter at Musk sitt eierskap gjorde det vanskelig å fortsette med tweets. 

— Vi så raskt at vi var prisgitt Musk sitt lune, og det var selvsagt ikke holdbart, sier hun.

— Da X plutselig skulle ha betalt for antall tweets, ble det veldig tydelig at vi hadde gjort oss avhengig av en kommersiell tredjepart. Slik kunne vi ikke ha det.

Og nettopp derfor vil prisjuryen berømme politiet:

— Et slikt valg er til inspirasjon for andre som skal kommunisere sitt samfunnsoppdrag, sier Thommesen.

— Vi så at vi var prisgitt Musk sitt lune, og det var selvsagt ikke holdbart
Hilde Ebeltoft-Skaugrud, Politidirektoratet.

Ledet av kommunikasjon

Det er omtrent to år siden Hilde Ebeltoft-Skaugerud og kommunikasjonsavdelingen i politietaten begynte å leke med tanken om en egen informasjonskanal som kunne erstatte politiets tilstedeværelse på Twitter.

— Det er kommunikasjonsenheten som har ledet arbeidet med å utvikle Politiloggen, men selvfølgelig i tett samarbeid med de andre sentrale avdelingene, forklarer Ebeltoft-Skaugerud.

Takker Twitter

Formålet med Politiloggen er å ta eierskap til egne data, men også å gjøre det mulig for innbyggerne å få informasjon fra politiets operasjonssentraler uten at de må logge seg inn eller gi fra seg persondata.

— For at man skulle kunne få til en tjeneste med varslingsfunksjon ble det nødvendig å utvikle kanalen som en app, men du kan også gå inn på politiets hjemmeside og se der, forklarer Ebeltoft-Skaugerud.

I en periode på nesten ett år har politiet sendt ut den samme informasjonen både på X og på Politiloggen for å få med seg alle brukere. I dag har Politiloggen rundt 125.000 brukere.

— Det er klart at vi har mye å takke Twitter for, sier kommunikasjonssjefen og viser til at politiet har gjort stor suksess og fått mye ros for sin åpenhet og tidvis morsomme tilnærming til den noe lettere siden ved politiarbeidet via Twitter.

Egen pressekanal

Politiloggen er nå tilgjengelig i alle landets politidistrikter.

— Politiloggen har bidratt til mer åpenhet og bedre kommunikasjonsflyt mellom politi, befolkning og media, understreker Thommesen.

For i tillegg til den allmenne publikumstjenesten har Politiloggen et eget informasjonsspor som kun går ut til pressen.

Ebeltoft-Skaugerud forklarer at dette er en tjeneste Politiet sender ut til redaksjonene via NTB.

— Pressen har lenge ønsket seg en bedre kanal for direkte kommunikasjon med politiet. Det ønsket kan vi bedre etterkomme med Politiloggen.

ÅPENHETSPRISEN

Åpenhetsprisen deles ut årlig til noen som gjennom sitt virke har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet, det politiske systemets forvaltning, eller offentlige og private virksomheter.

Det er 11. gang prisen deles ut.

JURYEN BESTÅR AV:

Tore Bollingmo

Kommunikasjonssjef, Sykepleierforbundet

Ingeborg Grimsmo

Kommunikasjonsdirektør, Utlendingsdirektoratet 

Guro Slettemark

Generalsekretær, Transparency International Norge 

Camilla Bruseland*

Leder for stab for kommunikasjon, Troms politidistrikt

Jan Christian Thommesen (juryleder) , kommunikasjonsdirektør i XXL.

Åpenhetsprisen 2024 ble utdelt under Kommunikasjonsforeningens jubileumsfeiring den 23. oktober. i år.

*Jurymedlem Camilla Bruseland, leder for stab for kommunikasjon, Troms politidistrikt, har erklært seg inhabil i behandlingen av Polititloggens kandidatur. Hun har ikke vært involvert i diskusjonene rundt kandidaturet til Politiet, ei heller i voteringen som ledet frem til konklusjonen.


Siste saker

Har du lest disse?