Vi pusser opp kommunikasjon.no for å gi deg en enda bedre brukeropplevelse. Det betyr at det kan være noen problemer i starten. Er det noe du savner, eller ikke får til? Send en e-post til malin@kommunikasjon.no.

Skip header

Årets 10 beste tips og artikler

2018 går mot slutten, og vi har samlet noen av våre skriftlige høydepunkter i år. Perfekt dersom du har litt ekstra tid i julen, eller hvis du ønsker å starte det nye året med en faglig oppfriskning.

Teskt: KOMMUNIKASJONSFORENINGEN   |  Foto: FREESTOCKS.ORG / UNSPLASH
Publisert: 20. desember 2018

Stemmestyring ble for første gang lansert på norsk i 2018. Her er det du må vite hvis du vurderer å ta stemmen i bruk:

Digitale kanaler
Klar for tale? Om stemmestyring og smarthøyttalere.
Googles stemmeassistent er kommet på norsk, og trolig vil flere begynne å ta stemmen i bruk når de handler, sjekker nyheter eller trenger informasjon. Få tipsene til hvordan du som kommunikatør bør tenke nå.
Les mer om Klar for tale? Om stemmestyring og smarthøyttalere.

I noen regioner i Norge kan man som leder snakke rett frem og kalle en spade for en spade. I andre regioner bør en leder bruke mer tid på å lytte før hun selv snakker.
Gillian Warner-Søderholm

Få fem tips til god lederkommunikasjon og les om hva slags type ledere nordmenn foretrekker:

Internkommunikasjon
Den perfekte lederkommunikasjonen
Norske ansatte vil ha en leder som kommuniserer tydelig og direkte. Overtalelsesevner verdsettes derimot lavt.
Les mer om Den perfekte lederkommunikasjonen

Er du sikker på hvor kommaet skal stå? Eller hva som er de vanligste feilene? Dette innlegget fra PR-prat hjelper deg godt på vei:

Språk og retorikk
Førstehjelp for kommatrengende
Jeg trodde kampen om kommaet var tapt, inntil en skarve kommaquiz fikk meg til å skjønne at komma er noe som engasjerer. Skriver du i jobben, gjør det seg dårlig med kommafeil. Her er en liten overlevelsesguide for deg som føler deg usikker.
Les mer om Førstehjelp for kommatrengende

Når du jobber med tekst er det også alltid viktig å huske på målgruppen din. Her lærer du hvordan du analyser interessentene dine og lager interessentkart:

Strategi og måling
Interessentanalyse og interessentkart - hva og hvordan?
For å kommunisere effektivt med ulike interessenter, er det viktig å vite ikke bare hvem de er, men også hvilken tilknytning til og interesse for virksomheten de har. Her får du hjelp til å gjennomføre en interessentanalyse og lage et interessentkart.
Les mer om Interessentanalyse og interessentkart - hva og hvordan?

Dersom du jobber med innhold til nett og vil ha bedre oversikt over hva brukerne gjør og hvordan de oppfører seg, bør du sjekke ut dette innlegget. Er du allerede god i Analytics kan du komme med ønsker til det neste blogginnlegget. 

Kom i gang med Google Analytics
Å spore besøkstrafikk til nettsiden din er bare det første steget – å tolke det du ser er det neste. Har du lyst å finne ut mer om hvordan nettsiden din blir brukt? Her er det du trenger for å komme i gang med Google Analytics.
Les mer om Kom i gang med Google Analytics

Ledig stilling søkes

Ledige stillinger er noe som opptar våre medlemmer året rundt. Enten de er på jakt etter ny jobb, lurer på hva det søkes etter eller bare vil følge med på jobbmarkedet.

Alle vet at god kommunikasjon er viktig. Så hvorfor går vi så ofte i fella og lander på middelmådig kommunikasjon når vi skal rekruttere gode kommunikatører?
Trine Larsen

Les innlegget om tekst i stillingsannonser her:

Språk og retorikk
Sultefôret på godt språk?
Alle vet at god kommunikasjon er viktig. Så hvorfor går vi så ofte i fella og lander på middelmådig kommunikasjon når vi skal rekruttere gode kommunikatører?
Les mer om Sultefôret på godt språk?

Her finner du alle ledige kommunikasjonsstillinger.

Nytt om og fra faget

Kommunikatørens rolle overfor mediene blir stadig diskutert. Hvordan bør forholdet egentlig være?

Pressearbeid
Når mediene krever svar. Hvor går grensene for kommunikatørens rolle?
Kommunikasjonssjefen er sjelden langt unna når en minister eller toppleder intervjues. Hvilken rolle bør egentlig kommunikatørene ha overfor mediene?
Les mer om Når mediene krever svar. Hvor går grensene for kommunikatørens rolle?

Kommunikasjonsforeningen deler årlig ut Åpenhetsprisen til noen som har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet, det politiske systemets forvaltning, eller offentlige og private virksomheter. I 2018 var det Oslo tingrett som fikk prisen for deres systematiske arbeid med åpenhet og meroffentlighet. Les mer om det her: 

Etikk og samfunnsansvar
Åpenhetsprisen 2018 til Oslo tingrett
Oslo tingrett får Åpenhetsprisen for systematisk arbeid med åpenhet og meroffentlighet. De har blant annet sin egen Vær åpen-plakat. – Opplæring og stadige påminnelser er gode verktøy for å bygge og vedlikeholde en åpenhetskultur, mener kommunikasjonssjef i Oslo tingrett, Irene Ramm.
Les mer om Åpenhetsprisen 2018 til Oslo tingrett

Hvis man skal være en pådriver for åpenhet, er kunnskap et viktig våpen. Det er mye lettere å tørre å være åpen når du er trygg på regelverket.
Irene Ramm

Alle har et ansvar for å bidra til anstedighet og opplysning, og kanskje særlig vi som jobber med kommunikasjon. Les Thomas Hylland Eriksen innlegg om kommunikatører og kampen for relevans:

Etikk og samfunnsansvar
Kampen for relevans
Det er en sann kakofoni av stemmer i det offentlige rom nå, og en umettelig tørst etter enkle svar på kompliserte spørsmål. Hva gjør det med kommunikasjonsrådgivernes oppgave og ansvar?
Les mer om Kampen for relevans

Mer faglig påfyll?

Ønsker du enda litt faglig påfyll det neste året? Du kan allerede nå melde deg på alle vårens kurs, sikre deg plass før de mest populære blir fulle.

Vi har kurs om blant annet Facebook-annonsering, infografikk, årsrapporten, endringskommunikasjon, tekstproduksjon og lederkommunikasjon.

Vårens kurs

Vi har også åpnet påmeldingen til Kommunikasjonsdagen 2019: Hva betyr det å være autentisk i en tid der det hevdes at fakta og sannhet er blitt relative begreper? Hvilke grep kan du ta for å styrke din virksomhets eller merkevares troverdighet, og hvilke feller bør du unngå? Og ikke minst: Hvordan bygge troverdighet digitalt? På Kommunikasjonsdagen 2019 byr vi på innsikt om verdien av tilgang på brukerdata, ærlig historiefortelling og etikk i algoritmer. Bli med hvis du vil vite hvordan du kan jobbe med autentisitet i praksis!

Kommunikasjonsdagen 2019

Vi håper du likte denne julegaven og at vi sees til nye, lærerike leseropplevelser også i 2019!

God jul og godt nytt år!