Vi pusser opp kommunikasjon.no for å gi deg en enda bedre brukeropplevelse. Det betyr at det kan være noen problemer i starten. Er det noe du savner, eller ikke får til? Send en e-post til malin@kommunikasjon.no.

Skip header

Kommunikasjonspodden får UNESCO-støtte

UNESCO-kommisjonen støtter Kommunikasjonspodden med 115 000 kroner.

Teskt: KOMMUNIKASJONSFORENINGEN   |  Foto: ANDERS RINGEN
Publisert: 4. mai 2021

Det er mye å feire for Kommunikasjonspodden i disse dager, podkasten som snart fyller ett år og nettopp passerte 20 000 nedlastinger på sine så langt 16 episoder. Nylig mottok Kommunikasjonspodden 90 000 kroner fra Fritt Ord. Nå kommer nok en glad-nyhet: UNESCO-kommisjonen i Norge støtter podkasten med 115 000 kroner.

–  Vi er virkelig takknemlige for at Kommunikasjonspodden i år blir prioritert både av Fritt Ord og UNESCO-kommisjonen. Støtten er avgjørende for at vi kan fortsette videre, samtidig som vi ser det som en anerkjennelse av arbeidet vi har gjort med podkasten siden starten, sier redaktør Mari Mellum (bildet over).

Fritt Ord tildelte Kommunikasjonspodden støtte under feltet norsk journalistikk. Fra UNESCO-kommisjonen får podkasten støtte under feltet pressefrihet og ytringsfrihet. 

– I en tid der desinformasjonen øker og tilliten synker, mener vi det er viktig å belyse og debattere rollen kommunikasjon spiller i alle deler av samfunnet. I podkasten har vi derfor tatt opp blant annet digital lobbyvirksomhet, desinformasjon og faktasjekking, ytringsklima og helsemyndighetenes krisekommunikasjon, forteller Mellum.

I de to kommende episodene står bærekraftsmålene og politisk kommunikasjon på agendaen.  

Eirik Bergesen i studio med professor i teknologiledelse, Tale Skjølsvik, under innspillingen av andre episode av Kommunikasjonspodden.
Nye gjester hver gang: Programleder Eirik Bergesen i studio med professor i teknologiledelse, Tale Skjølsvik, under innspillingen av Kommunikasjonspoddens andre episode.

Kommunikasjon er ikke bare noe kommunikasjonsfolk holder på med.
Eirik Bergesen

- Spesiell tid for kommunikasjon

Programleder Eirik Bergesen er også begeistret over å få fortsette med podkasten.

- Det er veldig spennende å få dykke ned i kommunikasjon i samfunnet, i en tid som er spesiell når det gjelder kommunikasjon i Norge: Vi er på vei ut av en pandemi og på vei inn i en valgkamp. 

Han mener pandemien har vist hvor avgjørende god og gjennomtenkt kommunikasjon er.

- Måten å kommunisere på kan ha en helseeffekt i seg selv - det kan gjøre at vi bevarer optimismen og motivasjonen. Og det at vi er villige til å gå med på kollektive handlinger og aksepterer statlig inngripen, krever en systematisk og gjennomtenkt kommunikasjon.

Både kommunikasjonsfolk, pressefolk, toppledere, professorer og politikere har gjestet podkasten. 

- For meg som har bakgrunn fra kommunikasjon og jobber i media, er det gøy å kunne nerde med andre kommunikatører og se at vi oppnår så stor interesse i samfunnet. Samtidig er det spennende å ha med gjester fra forskning, politikk og så videre og se at kommunikasjon er viktig for dem også – det er ikke bare noe kommunikasjonsfolk holder på med, sier Eirik Bergesen. 

Se alle gjestene og episodene i Kommunikasjonspodden her

Støtter demokratiutvikling og ytringsfrihet

Den norske UNESCO-kommisjonen deler årlig ut støtte på områdene demokratiutvikling, pressefrihet og ytringsfrihet, bærekraftig utvikling, verdensarv og immateriell kulturarv. I år fikk kommisjonen inn 54 søknader og har valgt å støtte 23 av dem med til sammen drøyt 3,5 millioner kroner. Kommisjonen vil ikke kommentere den enkelte tildelingen, men skriver på sine nettsider: «Det kom inn mange søknader av høy kvalitet. (…) Langt flere enn det kommisjonen hadde anledning til å støtte.»

FAKTA, UNESCO: 

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. 

UNESCOs mandat er å bidra til fred og sikkerhet ved å fremme samarbeid mellom nasjoner innenfor de fire fagområdene. 

Den norske UNESCO-kommisjonen skal være rådgiver for norske myndigheter og bindeledd mellom sivilsamfunnet, ulike fagmiljøer og regjeringen. Kommisjonen spiller en sentral rolle med å synliggjøre UNESCO i Norge. Kommisjonen har ti medlemer med bakgrunn fra ulike fagmiljøer.  

Les mer om den norske UNESCO-kommisjonen her.