

Norges beste på pressehåndtering
Kommunikasjonsrådgiverne i Kreftforeningen tenker som journalister når de selger inn saker til media.
– Vi bruker de samme metodene som journalister når vi identifiserer saker. Vi jobber systematisk med å hente inn siste nytt på kreftområdet, som ofte har journalistenes og offentlighetens interesse, forteller direktør for politikk, kommunikasjon og inntekter Andreas Bjørnstad i Kreftforeningen
– Journalistene skal oppleve at henvendelser fra oss har god kvalitet, sier han.
Kreftforeningen er en viktig kilde til generell informasjon om kreft i Norge. De fikk topp-plasseringer på Aalund PR-barometer i 2020 og 2024. I tillegg vant Andreas Bjørnstad prisen «Årets kommunikasjonsleder» under utdelingen av Den store kommunikasjonsprisen i februar i år.
En stor kommunikasjonsavdeling
Bjørnstad forteller at kommunikasjon er et hovedverktøy i Kreftforeningens formålsarbeid.
De har kommunikasjonsrådgivere på hovedkontoret i Oslo og ved åtte regionkontorer rundt i landet, og jobber bredt med kommunikasjon i mange kanaler. Pressearbeid er en integrert del av dette, og de har to rådgivere ved hovedkontoret som jobber kun med pressehåndtering.
Proaktivt og reaktivt pressearbeid
– Vi jobber både proaktivt og reaktivt med pressen, sier Bjørnstad.
Majoriteten av pressedekningen er initiert av Kreftforeningen selv, men en betydelig del handler også om å svare på henvendelser. Bjørnstad anslår at mellom 60 og 70 prosent av pressedekningen er initiert av dem.
Virkemidler for effektiv pressehåndtering
Kreftforeningen har også etablert et brukerpanel hvor pasienter og pårørende over hele landet registrerer seg for å dele sine erfaringer. Denne databasen med menneskers unike historier gir kommunikasjonsavdelingen tilgang til ekte, menneskelige opplevelser bak statistikkene.
– Jeg blir imponert og ydmyk over alle som vil fortelle sin historie for at det skal bli bedre for andre, sier Bjørnstad.
Han forteller at hele organisasjonen prioriterer pressen. Nesten alle rydder tid for å gi pressen gode, faglige svar og innspill.
– Dette lagarbeidet bidrar til høy kvalitet i kommunikasjonen. Uansett hva man jobber med, trår nesten alle til umiddelbart for å gi pressen gode svar og innspill, sier Bjørnstad.
– Jeg blir imponert og ydmyk over alle som vil fortelle sin historie for at det skal bli bedre for andre.
Pressearbeidets betydning
Gjennom pressearbeidet setter Kreftforeningen dagsorden for kreftsaken og skaper engasjement og forståelse. Bjørnstad sier at pressearbeidet også åpner dører for viktig påvirkningsarbeid overfor både befolkningen og myndigheter. Han mener dette bidrar til å nå målet om at flere skal overleve kreft.
– Vårt pressearbeid er en viktig motor for å nå våre mål, understreker han.
Tips til kommunikasjonsavdelinger
Bjørnstad har et viktig råd til andre kommunikasjonsavdelinger:
– Ha respekt for pressens arbeidsmetoder og rammevilkår, og vær en portvokter for innsalgssaker som ikke har god kvalitet.
– Å sørge for god kvalitet i sakene skaper ikke bare gjennomslag i pressen, men gjør at en faktisk lyttes ekstra til neste gang man tar kontakt, sier Bjørnstad.
Andreas Bjørnstad kommer til Kommunikasjonsdagen 2. april for å fortelle mer om hvordan de oppnår så gode resultater med sitt pressearbeid.