Hurra for ildsjelene
Jeg er så heldig å få bruke fritiden min på å være styreleder for Kommunikasjonsforeningen, og ser hvor mye dugnadsarbeid som legges ned av mange medlemmer rundt om i landet. Bli med å hylle ildsjelene våre!
Svein Inge Leirgulen Styreleder i Kommunikasjonsforeningen og kommunikasjonsdirektør i Tekna.
Hver gang vi skifter til et nytt år benytter jeg det lille vinduet der man kan snu seg og se bakover. Var det noe spesielt med året 2022? Har det skjedd paradigmeskifter, oppstått konflikter, kommet noen faglige- eller teknologiske nyvinninger? Svaret er: Ja, absolutt. Likevel ønsker jeg heller å reflektere over noe annet i overgangen til et nytt år. Noe vi kanskje tar for gitt, men som surrer rund oss hele tiden: Ildsjelene.
Gladere, smartere og sosial
Det er 30 år siden jeg ble kjent med Kommunikasjonsforeningen (Informasjonsforeningen, som det da het). Jeg var student og tenkte at det var smart å komme tettere på den bransjen jeg snart skulle bli en del av. Riktignok tok det litt tid før jeg forstod konseptet av en slik frivillig organisasjon. Alt var drevet av et lite sekretariat, samt mange engasjerte medlemmer. Det var som om foreningen levde ved hjelp av en usynlig kraft. En kraft som dro faget fremover, og som samlet skravlesjuke og likesinnede kommunikatører.
Organismen lever fortsatt i beste velgående. Men nå vet jeg hvor denne usynlige kraften kommer fra: Ildsjelene.
En ildsjel defineres gjerne som en person som er fylt av iver og brennende begeistring, og med høy drivkraft. Og uten dem kunne jeg ikke lært nytt på Høstseminaret, ledd meg i hjel på sommerfesten til lokallaget i Oslo, eller diskutert verdien av kommunikasjon med den fine gjengen i Trøndelag på en pub. Jeg kunne heller ikke bli inspirert en hel kveld av lokallagslederne, diskutert karriere med de ivrige studentene, eller spist julelunsj med engasjerte kommunikasjonsdirektører i offentlig sektor.
Ti lokallag, tre studentlag, et fagråd, etisk råd, flere nettverk, arrangementskomiteer og et sentralstyre. På alle disse arenaene yrer det av ildsjeler, som bruker fritiden til å gjøre noe for felleskapet, som samler oss, gjør oss klokere og bidrar til næringslivet og samfunnet.
Kommunikasjonsforeningen er til for medlemmer og den er drevet av medlemmer, limt sammen av sekretariatet.
Energisk drivkraft
Så hvorfor gjør ildsjelene dette? Hvorfor jobber de så iherdig for at vi andre skal ha det bra?
Jeg tror det handler om gleden ved dugnadsarbeid og følelsen av å gjøre en forskjell. Det å få være med på å løse et problem eller en utfordring i samfunnet, lære nye ting, knytte nye bekjentskaper eller øke sin egen følelse av samhørighet med andre mennesker, er verdifullt. Dugnad kan også være en måte å vise sin takknemlighet på. Å gi noe tilbake.
Undersøkelser viser at ildsjeler får tilført energi når de er med på å skape noe som gir resultater og som bidrar til noe som er større enn dem selv. De er dessuten også mer attraktive når de søker på nye jobber.
Men vi som nyter godt av det frivillige engasjementet må passe på at ildsjelene ikke mister flammen sin og flyr avgårde.
Si takk og bli med selv!
Derfor vil jeg oppfordre deg til dette: Neste gang du deltar på et frokostseminar, et nettverksmøte, eller en konferanse, så ta deg tid til å takke ildsjelene for at du ble litt smartere, litt gladere og for at du kanskje fikk en ny kompis.
For at Kommunikasjonsforeningen skal fortsette å løfte bransjen oppover og fremover, så trenger vi påfyll av nye ildsjeler. Vil du lære noe nytt, lære bort noe, eller har du lyst til å gjøre noen andre gladere? Ja, så kan du kanskje ta initiativet til en aktivitet i lokallaget ditt eller melde deg som frivillig. Har du ekstra høyt engasjement, så kan du for eksempel vurdere å bli del av sentralstyret, lokallagstyret, fagrådet, eller en av arrangementskomiteene.
Og kjære ildsjel, tusen takk for at du deler energien din! Det er høyt verdsatt.