Vi pusser opp kommunikasjon.no for å gi deg en enda bedre brukeropplevelse. Det betyr at det kan være noen problemer i starten. Er det noe du savner, eller ikke får til? Send en e-post til malin@kommunikasjon.no.

Skip header

Fredagsstafetten med Tove Eivindsen

– «Fortell alt, først og selv». Det er mine faste tre råd i kinkige kommunikasjonssaker.

Teskt: HÅKON ANDRE SKAFTÅ   |  Foto: CELINA CHRISTOFFERSEN
Publisert: 22. november 2024

Hva skal til for å gi deg helgefølelsen?

Det blir ikke helg før jeg har fått på meg ullongsen og kommet meg ut på tur. Jeg bor jo i Trøndelag, så stillongs er i grunnen helårsplagg.

Hvordan ser du for deg at kunstig intelligens vil påvirke kommunikasjonsfaget og jobbene våre fremover?

Jeg håper KI vil avlaste en del av de mer rutinemessige oppgavene, som for eksempel tekniske forbedringer av universell utforming på digitale tjenester. Kanskje årsrapporten kan bli automatisert. Jeg frykter at KI vil medføre et enda dårligere norsk språk. Jeg ser for mange anglisismer, ufullstendige setninger og floskler, og nå er det jo faktisk mennesker som har skrevet tekstene. Vi trenger ikke at KI gjør dette enda verre.

Trenger vi et lobbyregister i Norge?

Absolutt! Venstre har foreslått det i Stortinget, seinest i fjor. Jeg liker forresten «åpenhetsregister» bedre som begrep, så fikk jeg sagt det også.

Hva kan kommunikasjonsfolk gjøre for å styrke tilliten til egen bransje?

«Fortell alt, først og selv». Det er mine faste tre råd i kinkige kommunikasjonssaker. Som det er sagt litt for mange ganger de siste par årene: Det er ikke saken, det er håndteringen. Så sørg for at håndteringen er solid, ærlig og troverdig. Det bygger tillit.

Gi eksempel på en kommunikasjonsjobb du mener har gjort en forskjell i folks hverdag?

Thea Steen startet #sjekkdeg i 2015, etter at hun fikk livmorhalskreft. Nå videreføres #sjekkdeg-kampanjen av Kreftforeningen. Målet er å utrydde livmorhalskreft. Hvis en kampanje kan bidra til å redusere risikoen for at vi mister flere, så er det en reell og viktig forskjell. Her i Trondheim har det også vært #sjekkdeg-arrangement på sykehuset der man inviterer kvinner med ikke-norsk bakgrunn spesielt. Dette er en gruppe som det er veldig utfordrende å nå med helseinformasjon, og dette handler jo til alt overmål om underlivet. Så det er sterkt jobba!

Jeg sitter i styret for Trondhjem sanitetsforening som sponset arrangementet nå sist, det er derfor jeg vet om det.

Hva er ditt beste tips for å få en sak på i mediene?

Jobb godt med saken slik at du er sikker på at faktisk du har en sak før du tar kontakt. Spar begge parter til det faktisk er noe å melde. Respekter at journalister også skal bruke arbeidstiden sin godt, så vær forberedt når du tar kontakt. Ikke forvent at media har tid til å lese en diger rapport.

IKKE MEDLEM?

Vi jobber for faget! Som medlem får du mange fordeler og et landsdekkende faglig nettverk.

Medlemsfordeler

Hvem synes du vi skal intervjue neste fredag?

Hege Jørgensen Tunstad er det kommunikasjonshodet som har imponert meg mest og oftest. Hun jobbet for May-Britt og Edvard Moser da de fikk Nobelpris, har jobba i NTNUs strategiske satsing på energiforskning, og er nå forfatter. Hun kommer med fagbok om styrearbeid i disse dager. Hege har sylskarpe analyser og brenner for forståelig formidling.

Og hvilket bonusspørsmål ville du gjerne hatt?

Om nynorsk og kommunikasjonsfolks favorittparagraf i Grunnloven.

Og da svarer du?

§ 100 i Grunnloven lyder «Ytringsfrihet bør finne sted» på bokmål, men er «Ytringsfridom skal det vere» på nynorsk. Så vi målfolk har kanskje sterkere ytringsvern enn dere andre?

TOVE EIVINDSEN (47)

  • Formidlingssjef ved NTNU Vitenskapsmuseet. Det betyr at hun leder Utstillings- og publikumsseksjonen.
  • Tidligere jobber: Kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen og Møre og Romsdal fylkeskommune.
  • Direktevalg medlem av Venstres landsstyre. Har også vært heltids fylkespolitiker i Trøndelag og vara til Stortinget.
  • Master i samfunnsplanlegging fra Høgskulen i Volda.


Relaterte temaer