

Fredagsstafetten med Tone Mesna
I denne fredagsstafetten blir vi bedre kjent med Tone Mesna, kommunikasjonssjef i Spleis og Sparebank 1 Utvikling.
Ny stafettløper hver fredag. Andreas Haslegaard, senior kommunikasjonsrådgiver i Legeforeningen, ga pinnen videre til Tone Mesna, kommunikasjonssjef i Spleis og Sparebank 1 Utvikling
Hva skal til for å gi deg helgefølelsen?
– Det er ikke så mye som skal til, annet enn at jeg vet at det er fredag, men jeg har noen ting som drar helga litt i gang: Jeg hadde en kollega i min første jobb som fortalte at hun alltid kjøpte blomster på fredager for å feire helgen. Det adopterte jeg glatt, så det blir alltid en bukett tulipaner eller nelliker med hjem før helgen. Også er jeg veldig glad i å høre på radio, så helgen kicker på en måte inn når jeg kan høre på Platedaten mens jeg lager middag, ha Dagsnytt 18 i bakgrunnen gjennom tidligkvelden og skru over på NRK Jazz når ungene har lagt seg. Og aviser. Lukta av helgeaviser er også lukta av helg.
Hva er det siste du brukte kunstig intelligens til i jobbsammenheng?
– Akkurat nå, da jeg stilte Copilot det samme spørsmålet – og ifølge den bruker jeg KI til både praktiske oppgaver som tekstforfatting og språkvask, samt til strategiske diskusjoner om ansvarlig bruk av KI i organisasjonen. For å svare ordentlig på spørsmålet: KI har nok et veldig stort potensial hos meg, for jeg glemmer å bruke KI litt for ofte. Det det jeg elsker høyest med KI akkurat nå, er nok at den skriver møtereferater for meg og at den setter i gang skriveprosesser, men om noen måneder svarer jeg sikkert noe annet.
– Tenk om alle hadde visst at bak den transparente omstillingsprosessen, den velskrevne kronikken, den åpne og reflekterte talspersonen og krisen som aldri kom, sto det gode kommunikasjonsfolk – da hadde vi nok hatt litt mer tillit og respekt enn i dag.
Hva kan kommunikasjonsfolk gjøre for å styrke tilliten til egen bransje?
– Jeg tror vi med fordel kan synliggjøre hva vi faktisk driver med. Vi kommunikasjonsfolk er flinke til å snakke opp og synliggjøre andre, men er ganske dårlige til å snakke opp oss selv. At det er en gjengs oppfatning om at kommunikasjon bare handler om PR (og penger i kassa), er jo fordi det er der jobben vår synes. Kommunikasjon handler imidlertid om så utrolig mye mer – kanskje spesielt internt. Tenk om alle hadde visst at bak den transparente omstillingsprosessen, den velskrevne kronikken, den åpne og reflekterte talspersonen og krisen som aldri kom, sto det gode kommunikasjonsfolk – da hadde vi nok hatt litt mer tillit og respekt enn i dag.
Gi et eksempel på en kommunikasjonsjobb du mener har gjort en forskjell i folks hverdag?
– Her kan jeg egentlig bare fortsette på svaret mitt over, og gi honnør til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgivere. Zelenskyj har uten tvil retoriske superevner, og vil helt sikkert bli forska på og skrevet om på lik linje som John F. Kennedy og Barack Obama, men han står ikke alene – verken i stormen eller i kulissene bak. Han har blant annet med seg den tidligere politiske journalisten Dmytro Lytvyn som rådgiver, i tillegg til flere andre dyktige rådgivere med medie- og kommunikasjonserfaring. Hva de har klart sammen de siste årene er i kommunikasjonssammenheng ganske fantastisk, og jeg er rimelig sikker på at Zelenskyjs synlighet og væremåte etter invasjonen av Ukraina har holdt det ukrainske folk mer samlet enn dersom Zelenskyj ikke hadde vært president – og at han – og rådgiverne – har gjort en forskjell i deres hverdag.
– Også må jeg også berømme NRKs BlimE!-kampanje. Jeg griner hvert år av å se alle ungene i skolegården som danser, synger og koser seg, etter å ha blitt minnet på at man skal se hverandre, akseptere hverandre og bry seg om hverandre.
Bruker du emojis på jobb? Hva er din favoritt-emoji?
– Jeg var veldig lenge svært kritisk til emojis i alle sammenhenger, men så resignerte jeg. Og nå, etter at Slack og seinere Teams blei en del av den daglige kommunikasjonen på jobb, bruker jeg både emojis og GIF-er med glede. Emojien jeg bruker oftest er nok den vanlige smile-emojien, men den jeg liker best er denne, den med tenna (😬). Den funker i mange sammenhenger.
Hva er det beste rådet du har fått i karrieren din?
– Jeg har fått utrolig mange gode råd hele veien. Jeg tror allikevel at Tor Bangs ord om at gjennomtenkte kommunikasjonsstrategier og transparent kommunikasjon kan løse kriser, er noe av det viktigste jeg har tatt med meg. Gode strategier var også noe min gamle mentor Lasse Gimnes var opptatt av – i så stor grad at jeg fortsatt leser Lasses kommunikasjonsmodell når jeg egentlig leser Lasswells kommunikasjonsmodell. Har du en god strategi, som er klubba på forhånd av alle involverte, står du tryggere når krisene banker på døra.
Hvem synes du vi skal intervjue neste fredag?
– Da synes jeg dere skal få noe lurt og snedig ut av Andreas Framnes, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet. Jeg og Andreas jobba sammen i det som for oss begge var den første voksenjobben, og vi har fortsatt sporadisk kontakt. Framnes er en reflektert fyr som er flink i jobben sin, men for meg i dag er han først og fremst på topplista over de morsomste personene jeg noen gang har jobba med. Humor på jobb er så utrolig verdifullt – og kanskje også litt undervurdert, og det å ha folk rundt seg som får deg til å le, kan gjøre en dårlig dag til en fantastisk en. Andreas var god på akkurat det, og det er jeg takknemlig for.
Og hvilket bonusspørsmål ville du gjerne hatt?
– Hva er implikasjonene for kommunikasjonsfolk i et samfunn som beveger seg såpass dramatisk som det har gjort de siste årene – og ikke minst de siste ukene?
Og da svarer du:
– Ah, godt spørsmål. For min del, som jobber i både Spleis og SpareBank 1, blir jeg veldig bevisst på hva som skal til for å beholde det norskeste norske – nemlig tillitssamfunnet. Spleis er en tjeneste som baserer seg på folks raushet og tillit – både overfor hverandre og for Spleis som plattformtjeneste. I SpareBank 1 står tilliten og lojalitet hos kundene også svært sentralt, ikke minst nå i urolige tider. Økonomisk usikkerhet og geopolitisk uro gjør at også vi på kommunikasjon må sørge for å fylle opp verktøykassa vår med ting man ikke så for seg for bare noen år siden. Ikke bare for å kunne beholde tilliten i seg selv, men også for å være på alerten for alle de geopolitiske svingningene som skjer – vi må rett og slett ruste oss godt nok: Godt nok til å vite hva vi faktisk står opp i, godt nok til å håndtere, og godt nok til å berolige.
– Der kommunikasjon for ti år siden trenda mot å være god på sosiale medier, trender det kanskje mer nå på å være god på å lese risikobildet hele tiden. Vi må vite hva som kan skje, og vi må vite hva de strategiske rammevilkårene vi må forholde oss til er. Vi må ta del i det, eie det og løfte det i organisasjonen vi er en del av; vi må snakke om det i ledergruppa, og hjelpe organisasjonen med å håndtere det uforutsette. Dette er faktisk såpass viktig at jeg synes det bør utgjøre et nytt spørsmål i Fredagsstafetten, for å være helt ærlig.
Tone Mesna (41)
Stilling: Kommunikasjonssjef i Spleis og i SpareBank 1 Utvikling.
Tidligere jobber verdt å nevne: Content manager og senere kommunikasjonssjef i RiksTV
Utdanning: Bibliotek- og informasjonsstudier ved Høgskolen i Oslo, Bachelor of management og (snart) Master of Management ved Handelshøyskolen BI.